PER FILM WIJZER

** “Het is heel belangrijk voor je om te onthouden: een vriend helpt je hogerop te komen” **
[In: “Rhythm is it!”, een film van Thomas Grube & Enrique Sánchez Lansch, Duitsland 2005]

PFW-logo: Vuurtoren in donker en mist

PFW-logo: Vuurtoren in donker en mist

Inhoud

Per Film Wijzer is een statement. Per Film Wijzer is een vriend. En Per Film Wijzer wil maatschappelijk verantwoord ondernemen in de filmwereld. Want Per Film Wijzer is een serie initiatieven om goede inhoud van films te ontdekken, te meten, te bewaren, te beschermen, te bevorderen en verder te verspreiden. Indirect helpen we filmkijkers zo een nieuwe, of misschien wel oude – bij velen in een “mist” verdwenen – beeldtaal te leren. Een kijkkunst die meer oog heeft voor dat waar ’t écht om gaat: de inhoud.

Op deze site en in de filmtheaters is er daarom, bijvoorbeeld, een jaarlijkse Veelkijkers Film Top 10. Ook zijn er Filmrecensies, Filminzichten (“Inspirationals” en Eye-openers), Filmdiners (en -ontbijten en -lunches), en wordt een kwalitatieve Filmquiz ontwikkeld. 

Ook ijveren we ervoor dat leerzame films van gezaghebbende filmmakers, net als goede werken van schrijvers, door de Verenigde Naties (VN) voortaan als rechtsbron zullen worden erkend.

Vredesfilms

En ons uiteindelijk doel is het blootleggen van propaganda in films die levende mensen misleidt en ze naar verre landen doet gaan om te sterven aan ziektes, geweervuur, bommen of granaten. Wij denken dat de wereld alleen achteruit-kijkend en, tegelijk, vooruitstrevend te behouden is. Wij willen dat de filmwereld erkent dat zij invloed heeft en zijn verantwoordelijkheid neemt. – Stel er komt oorlog en niemand gaat er naar toe?! Wij vragen ons af waarom er zoveel oorlogsfilms zijn en andere films die geweld en wraak propageren? Waarom, juist in onze tijd met een verschrikkelijke oorlog en martelingen in Syrië, afschuwelijk geweld in Mali, Libië, Somalië, Afghanistan, Pakistan, Irak, Congo, Nigeria, Turkije, Israël en Palestina, Mexico enzovoort, en heel veel vluchtelingen die gevaarlijke reizen moeten maken, het woord “vredesfilm” nog niet eens is uitgevonden? (Bij deze dus). Of waarom “Gandhi”* de enige vredesfilm is?… Wij willen naar een situatie waarin zo’n vraag niet meer gesteld hoeft te worden: wij willen van van naar-de-maaien films naar vredesfilms.
Daarbij voelen wij ons overtuigend gesterkt door de wetenschap dat de menselijke geschiedenis in essentie een verhaal is van goede dingen die, volgens velen, niet konden maar die wel werden gedaan. Met succes!
* “Gandhi”; scenario: John Briley, regie: Richard Attenborough; hoofdrollen (v/m): Ben Kingsley, John Gielgud, Candice Bergen; Verenigd Koninkrijk / India, 1982. 

Zie verder: PROJECT: VREDESEXPEDITIE

PFW_Is dit de Enige Vredesfilm

Kern

De kern van deze site is:

** “All you need to remember from movies” **

Door waardevolle inhoud uit films in de schijnwerpers te zetten, blijven (of worden) filmliefhebbers en filmprogrammeurs: scherp.

Wie zit er achter deze website?

Deze filmbeoordelingssite is een initiatief van de media- en wereldwijze filmliefhebber, en algemeen en artistiek leider van deze site, Martin van Brakel. Hij is een veelkijker en vrijgevochten changemaker. Martin komt uit de Mediastad en is ook de bedenker van het woord “veelkijker” voor dit doel en in dit verband. Hij is ook een visionaire, vernieuwende kunstenaar, jurist, journalist en reclamemaker, en prijswinnaar van Ideas Waiting To Happen. Zo’n tien jaar voordat de Berlijnse Muur viel, zei hij al dat die binnen weken zou verdwijnen als het volk haar angst zou overwinnen en dat zou willen (maar hij werd niet geloofd). Toen nog niemand het erover had, opperde hij in gesprekken al het idee voor een proces tegen de plaatsing van kruisraketten, met kernkoppen erop, in Nederland. Bovendien ontving hij een bedankbericht dat de partnerorganisatie waar hij in ’t eerste uur voor koos, en die zo’n proces ging voeren, indirect winnaar is geworden van de Nobelprijs voor de Vrede 2017 door hoofdorganisatie International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN. Vergelijk: “YES, WE CAN”). Dat, vindt hij, schept verplichtingen…  

Kwaliteit

Je kunt Martin vaak tegenkomen in Filmtheater Hilversum. Het motto van deze bioscoop is: ‘Kwalitatieve groei.’ De educatieve doelen van Per Film wijzer en, bijvoorbeeld, de Veelkijkers Film Top 10, sluiten daar prima bij aan. Net als Per Film Wijzers ambitie om die Veelkijkers Film Top 10 uit te laten groeien tot dé Publieks Top 10.

Serieus

Zoek naar het Per Film Wijzer-logo voor alle free spirited Per Film Wijzer-mediaproducten. Wij zijn leergierig en nemen films en vrijplaatsen van meningsuiting serieus.

** Per Film Wijzer: Als je iets beters leert, verplaats je jezelf vooruit **

[Logo-ontwerp: Robert Westerveld i.s.m. Martin. © 2012, Martin van Brakel]

OVER ONS
VISIE, STANDPUNT EN MISSIE

FILOSOFIE

Advertentie