OVER ONS

** Veelkijkers.nl geeft goede films vleugels **

Per Film Wijzer is een mvo-organisatie gerund door vrijwilligers met mediawijsheid en een bijzondere passie voor film, inhoud en “zien”. 

Wat we vinden is: dat films en vrijplaatsen van meningsuiting serieus genomen dienen te worden; dat wat goed is, ergens over gaat en; dat “op waarheid gebaseerde films” de waarheid niet mogen verdoezelen of verdraaien; dat de beste waarden, rechten en vrijheden die via de betere films tot ons komen, educatief zijn en daarom verdere en andere verspreiding verdienen. Omdat en zodat zij dan meer invloed krijgen. Dat helpt filmliefhebbers en filmprogrammeurs ook om scherp te blijven (of te worden). Tegelijkertijd vinden we dat “zien” iets anders is dan “kijken” en dat een kijkkunst die meer oog heeft voor dat waar ’t écht om gaat – de inhoud – in onze tijd en cultuur bij veel filmliefhebbers op de achtergrond is geraakt. Ook vinden we dat er “vredesfilms*” dienen te komen en dat leerzame films van gezaghebbende filmmakers, net als goede werken van schrijvers, door de Verenigde Naties (VN) als rechtsbron zouden moeten worden erkend. 

* Een idee van de algemeen en artistiek leider van Veelkijker.nl die een visionaire en vernieuwende kunstenaar, jurist, journalist en reclamemaker is, en prijswinnaar van Ideas Waiting To HappenZo’n tien jaar voordat de Berlijnse Muur viel, zei hij al dat die binnen weken zou verdwijnen als het volk haar angst zou overwinnen en dat zou willen (maar hij werd niet geloofd). Toen nog niemand het erover had, opperde hij in gesprekken al het idee voor een proces tegen de plaatsing van kruisraketten, met kernkoppen erop, in Nederland. Bovendien ontving hij een bedankbericht dat de partnerorganisatie waar hij in ’t eerste uur voor koos, en die zo’n proces ging voeren, indirect winnaar is geworden van de Nobelprijs voor de Vrede 2017 door hoofdorganisatie International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN. Vergelijk: “YES, WE CAN”). Dat, vindt hij, schept verplichtingen…

Wat we willen is: het medium film veel minder vluchtig* maken; de essentie en de geur van kwaliteitsfilms vangen en veilig stellen c.q. bewaren en presenteren; goede inhoud van films ontdekken, meten, beschermen, bevorderen en aan iedereen bekend maken en zo maatschappelijke waarde ontwikkelen; filmfans bewust maken van het belang van de waarheidsgetrouwheid van filmmakers, en hen richten op inhoud als belangrijkste bestanddeel van films en; bereiken dat de VN het maken van vredesfilms gaat stimuleren en educatieve films daadwerkelijk tot rechtsbron gaat verheffen. Wij willen, kortom: maatschappelijk verbeterend ondernemen (mvo) c.q. een goede kracht zijn! 

* Lees hier de betekenis van “vluchtig” in relatie tot films. 

Wat we doen is: in een wereldwijd filmlandschap op zoek gaan naar de betere films en; die niet bekijken, maar ZIEN**. Tijdens dat ZIEN noteren we Filminzichten (“Inspirationals”). Daarna schrijven we Filmrecensies en maken we een Veelkijkers Film Top 10. Natuurlijk brengen wij ook nog andere zinformatie die verband houdt met film. 

** Tekst op achtergrond in straat: “Welcome to New York.
Free information here” **
[In: “Three days of the Condor” met Robert Redford, naar een boek van James Grady, scenario: Lorenzo Semple Jr., regie: Sydney Pollack, VS 1975]
Bij veelkijkers.nl bent u continu op deze “straat” van vrije gedachten!

Over “zien” gesproken: wij menen, of misschien mogen we wel zeggen: doorzien…, dat media in het algemeen, en films misschien wel in het bijzonder, “gedachtendragers”** zijn. Films zijn geestelijk voedsel. Hun inhoud bevat, de ene keer bewust, de andere keer onbewust, boodschappen die ons vertellen hoe wij, volgens de makers, moeten denken. Soms snel – al na één film; soms pas na een overvloed, een “tsunami” van films. – Gek eigenlijk dat er wel allerlei eisen worden gesteld aan voedsel wat we in winkels en op markten kopen, om op te eten, eisen aan de “voedselgezondheid”, maar niet aan informatie (voor “hoofdgezondheid”). Terwijl onze tijd wordt gegeseld door een verschrikkelijke oorlog in Syrië, geweld en wraak. En terwijl Hitler bijvoorbeeld toch echt een succesvolle minster van propagandazaken had. Wat trouwens te denken van de lessen over de beïnvloedbaarheid van (bepaalde) massa’s mensen, uit films naar waargebeurde geschiedenissen zoals “Hotel Rwanda” (1), “Hannah Arendt” (2) en “Woman in Gold (3), en de documentaires “The act of killing” (4) en “The look of silence” (5). Denk bijvoorbeeld ook aan het wetenschappelijke Millgram-experiment en de valse berichten van Russische staatsmedia onder president Vladimir Poetin over de oorzaak van het neerstorten van vlucht MH17 (“fake news” en propaganda). Of beschouw de onzinnige denkbeelden van complotdenkers op sites met de meest waanzinnige complottheorieën, zoals dat de aarde plat is, geen mens ooit op de maan is geweest en dat je kunt voortleven door het “eten van licht”. – Per Film Wijzer leert daar van dat het helemaal niet moeilijk is om, zeker als je macht hebt, bepaalde mensen zelfs de waanzinnigste en gevaarlijkste moorddadige onzin te doen geloven en grote groepen tot stroopsmeerders, meelopers en dwaallichten te maken. 

  1. “Hotel Rwanda”, scenario: Keir Pearson, Terry George, regie: Terry George, Groot Brittannië/Verenigde Staten van Amerika/Italië/Zuid Afrika/Canada, 2004.
  2. “Hannah Arendt”, scenario: Pamela Katz (ook wel: Pam Katz), Margarethe von Trotta, regie: Margarethe von Trotta, Duitsland/Luxemburg/Frankrijk/Israël, 2012.
  3. “Woman in gold”, mede geïnspireerd door de BBC-documentaire “Stealing Klimt”, regie: Simon Curtis, Verenigde Staten van Amerika, 2015. 
  4. “The Act of Killing”, regie: Joshua Oppenheimer, co-regie: Anonimicus en Christine Cynn, Denemarken/Noorwegen/Groot Brittannië, 2012.
  5. “The Look of Silence”, regie: Joshua Oppenheimer, Denemarken/Finland/Indonesië/Noorwegen/Groot Brittannië, 2014.

** Man in 1942 over het fenomeen film: “Geweldig! Hiermee kun je een Bijbel aan de duivel verkopen!” **
[In: “Cinema, aspirins and vultures” (originele titel: “Cinema, aspirinas e urubus”), scenario & regie: Marcelo Gomes, Brazilië 2005]
(In de Bijbel staat: “Waarheid maakt vrij” (in het Duits: “Wahrheit macht frei”). Maar de nazi’s verdoezelden en verdraaiden zeer veel, ook via het medium film: zij bedreven leugenpropaganda. Zij schreven in smeedijzer boven de ingang van vernietigingskamp Auschwitz iets wat ongeveer hetzelfde klinkt en lijkt, namelijk: “Arbeit macht frei”…)

– Zeg eens eerlijk: heeft u wel eens geprobeerd een zinnig gesprek te voeren met, bijvoorbeeld, een regelmatige lezer van een slechte krant? Of met een regelmatige bezoeker van stijlloze internetsites? Of met een bankier of verzekeraar die zijn eigen voorwaarden niet begrijpt? Of met een rechter die zich verschuilt achter juridisch jargon? Of met een psycholoog of psychiater die maar niet poogt antwoord te geven op de volgende vraag van wereldformaat (zeg maar gerust: “de Heilige Graal-vraag”): “Wie zijn er gekker?: De gekken die hun land in oorlog leiden, of de gekken die die leiders volgen?” Of heeft u wel eens gesproken met een ondernemer of autoriteit die – door het milieu waar hij of zij in is opgegroeid of zich nu in bevindt – economische belangen boven mensenrechten stelt? En toen gemerkt dat die zich verbaast over instortende fabrieken in landen waar uitbuiting nog mogelijk is, en over het ontstaan van “terroristen”? Of wat dacht u van de zelfverklaarde “realist” die wat slecht is niet wil bestrijden, en de bestrijders van wat slecht is “idealisten” noemt…? Of heeft u wel eens geprobeerd een goed gesprek te voeren met een gelovige die zijn of haar (meestal “zijn”…) Heilige Handleiding verkeerd interpreteert? En die zijn/haar leef- en gedragsmachine daardoor foutief bedient, al te vaak met een explosie^ tot gevolg?… Ja? En…, lukte het een beetje?! Zo nee, wat zégt dat u dan? 

** Lees hier meer over “gedachtendragers” en het verschil tussen “kijken” en “zien”.

^ We bedoelen ook: bombardementen. En kijk hier voor “Onhaalbaar”, “NEE-denken” en “cynisme”. 

Het verschil tussen kijken en ZIEN

“DE ECHTE ONTDEKKINGSREIS BESTAAT NIET IN HET ZOEKEN VAN
NIEUWE VERGEZICHTEN,
MAAR IN HET HEBBEN VAN
NIEUWE OGEN”
(Marcel Proust)

** Filminzichten slijpen de geest en creëren waarde **

We mogen dan de eerste vrije filmwebsite zijn die zich alleen richt op filmtheaters, kwaliteitsfilms en waardevolle – leerzame – inhoud, maar we zijn zeker geen grote, globale onderneming die concessies doet aan de massa c.q. kijkcijfers. Wij willen deel uitmaken van de betekenis-economie die niet hoofdzakelijk is gericht op winst en groei maar in de eerste plaats op het welzijn – van iedereen, op sociale winst. Want richten op winst en groei is niet alleen “oud denken”, maar ook schadelijk denken en doen. Verder willen wij dat ons succes voortvloeit uit de liefde voor ons werk, uit wat we in vrijheid publiceren, de keuzes die wij maken, en uit de filmliefhebbers die waarderen wat en hoe wij dingen doen. Ook al is dat waarschijnlijk niet de grootste groep. Maar, denken wij,… wél de invloedrijkste! Een voorhoede. – Mede door de interesse van die water-tandende filmvriendinnen en -vrienden in educatieve zinformatie^^ en dan met name de vrijgevochten zinformatie die wij brengen. 

^^ Lees hier over het verschil tussen “informatie” en “zinformatie”.

Per Film Wijzer is vastbesloten om de kracht van een bedrijfsstructuur te benutten voor het goede, sociaal-maatschappelijke doel dat zij nastreeft. Ons hele team werkt aan de hand van dit idee en deelt de overtuiging dat we met het veelkijkers.nl-concept niet alleen de grootst mogelijke impact maken, maar ook de toekomst van filmberichtgeving in handen hebben. (Met dat andere voedsel, voor voeding van het lichaam, duurde het ook een tijd, voordat er eisen aan werden gesteld en er toezicht op kwam…).

** “Sommigen zien dingen die bestaan en zeggen: Waarom? Ik zie dingen die nooit bestonden en zeg: Waarom niet?” **
(Robert – “Bobby” – Kennedy, citeert als Amerikaans presidentskandidaat voor de Democraten, prof. George Bernhard Shaw)

Verder zijn beeldvernieuwers c.q. kijktaal-vernieuwers bekend in de schilderkunst (schilders) en in de film-maakkunst (filmmakers). En kunnen ze volgens ons net zo goed ontstaan in de kijkkunst van kijkers (filmliefhebbers) zelf. 

Door het bieden van inhoudelijke en betekenisvolle filminformatie helpen we filmliefhebbers een nieuwe, of misschien wel een in materialistisch cultuurgeweld “ondergesneeuwde” of zelfs doelbewust weg-gemanouvreerde filmtaal te leren. Een taal dus, die – onterecht – in het verdomhoekje is gezet of die, die in bepaalde landen, zelfs al is verdwenen. Een taal van ZIEN in plaats van kijken.

Regisseur en acteur Tom de Ket: “Henry Ford zei ooit: ‘If people really knew about the market economy, then there would have been a revolution.’ Hij probeert dat bewustzijn aan te wakkeren en zegt ook: “Als het systeem verrot in elkaar zit, mag je best een beetje schoppen.” [In: “Nederland is een Bananenrepubliek”, De Volkskrant, door: Stan Putman, 12 juni 2015].

Wij van Per Film Wijzer / Veelkijkers.nl denken dat als mensen echt zouden beseffen hoe films hen (trachten te) beïnvloeden c.q. iets te leren of wijs te maken, en welke belangen zij dienen, dat ze in veel gevallen dan ook in opstand zouden komen. Met onze informatie in woord, beeld en geluid, proberen we dat bewustzijn te laten ontstaan én te laten “landen”. Want wij denken dat dit besef en de transitie die we nastreven, uiteindelijk, voor iedereen een beter verstaan van de wereld bereikbaar maakt. En een beter leven, ook samen met anderen. 

Verder begint de toekomst – het “later” – sneller dan je denkt. En… 

The future is bright! 

** Veelkijkers.nl: Vangt de betekenis van het idee waar Filmtheaters écht voor zijn gemaakt **

VISIE, STANDPUNT EN MISSIE
PER FILM WIJZER
FILOSOFIE
VREDESEXPEDITIE
FILMS ALS RECHTSBRON

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s