NIEUWS

PFW-logo: Vuurtoren in donker en mist

** Veelkijkers zien meer **

** Tekst op achtergrond in straat: “Welcome to New York. Free information here” **
[In: “Three days of the Condor” met Robert Redford, naar een boek van James Grady, scenario: Lorenzo Semple Jr., regie: Sydney Pollack, VS 1975]
Bij veelkijkers.nl bent u continu op deze “straat” van vrije gedachten!

https://youtu.be/AqA_e-NfYFg

Oscar-jury discrimineert zwarten
Pleidooi Jada Pinkett Smith voor eigen evenement
De zwarte Amerikaanse actrice, singer-songwriter en zakenvrouw Jada Pinkett Smith op YouTube op 18 januari 2016 over het – vernederende – feit dat er, door de Academy Awards-jury (voluit: de Academy of Motion Picture Arts and Sciences-jury), weer, geen zwarte Amerikanen zijn genomineerd voor een Oscar, terwijl er feitelijk, volgens veel zwarten én blanken, in het afgelopen jaar wel weer goede filmprestaties zijn geleverd door zwarten: 

[VERTALING van ’t pleidooi van Jada Pinkett op https://www.youtube.com/watch?v=AqA_e-NfYFg uit ’t Engels in het Nederlands, door Martin van Brakel, 20-1-2016:]
“(…) Is het tijd dat gekleurde mensen herkennen en bekennen hoeveel macht en invloed zij hebben vergaard, dat wij niet langer hoeven te vragen om waar dan ook te worden genomineerd? Ik stel de vraag: Zijn we in een nieuwe tijd en plaats beland waar we herkennen dat wij niet langer hoeven te bedelen om liefde, erkenning of respect van welke groep dan ook? Dan is het misschien tijd dat we toegeven dat als wij onszelf liefhebben en respecteren, en erkennen op de manier waarop we anderen vragen dat te doen, dat dat de plaats is van echte macht? – Ik stel alleen maar een vraag. Hier komt wat ik geloof: De Academy-jury heeft het recht om te erkennen wie zij ook kiezen; om uit te nodigen wie zij ook kiezen. En nu denk ik dat het onze verantwoordelijkheid is, nu, om het verschil te maken, om de verandering in te voeren. Misschien is het tijd om onze middelen terug te trekken en ze terug te zetten in onze eigen gemeenschappen, in onze agenda’s en dat wij evenementen voor onszelf maken die ons erkennen op manieren die wij nodig achten, die net zo goed zijn als die van de zogenoemde ‘mainstream’? – Ik weet het niet. – Dit zal ik doen: Bedelen om erkenning, zelfs het er om vragen, vermindert waardigheid en vermindert kracht, en wij zijn een waardig volk en we zijn machtig – laten wij dat níet vergeten. Dus laten we de Academy-jury laten doen wat zij doen, met alle gratie en liefde, en laten wij ons ding doen – anders. Ik heb er niets om lief te hebben.

– Hé Chris, ik kom niet naar The Academy Awards en ik zal niet kijken, maar ik kan geen betere man bedenken die de job dit jaar kan doen dan jij, mijn vriend. Veel geluk! – En voor de rest van jullie: Niets dan liefde, altijd!”

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s