FILOSOFIE

** “Wetenschappers komen tot de conclusie dat een horzel niet zou kunnen vliegen. Maar een horzel weet daar allemaal niets van. En wat doet hij?: hij vliegt!” **
[In de film “La llamada”, Regie: Stefano Pasetto, Argentinië/Italië 2010]

PFW_HEADER VUURTOREN_Zonsondergang met Lens Flare_WEB

Per Film Wijzer vindt dat de beste waarden, rechten en vrijheden die via de betere films tot ons komen, leerzaam zijn en daarom verdere en ook anders-soortige verspreiding verdienen. Dan krijgen zij meer invloed. Dan wordt het vluchtige medium film ineens minder vluchtig. Dan blijven (of worden) filmliefhebbers en filmprogrammeurs: scherp. Dan worden mediawijsheid en maatschappelijke waarde ontwikkeld! – Dat is onze Visie, Standpunt en Missie

Daarom willen wij goede inhoud van films ontdekken, meten, bewaren, beschermen, bevorderen en aan iedereen bekend maken.

Ook vinden we het oneerlijk dat goede werken van schrijvers, door de Verenigde Naties (VN) wel als rechtsbron worden erkend, maar waardevolle films van gezaghebbende filmmakers (nog) niet. Die officiële ongelijke behandeling dient te verdwijnen. 

Verder vinden we dat het voor velen tijd is om een nieuwe, of misschien wel een oude uit het zicht geraakte, beeldtaal te leren, een kijkkunst die meer oog heeft voor dat waar ’t écht om gaat: de inhoud. 

Wij zijn níet van: 1. “Als het maar beweegt”… En ook niet van: 2. “Als de actrices of acteurs maar een ‘grote naam’ hebben”. Of van: 3. “Okay, het is op belangrijke punten niet helemaal waarheidsgetrouw en er is een kans gemist, maar die Spielerij  levert wel mooi geld op”. Of van: 4. “Als het maar in kleur is of goed gevormd”… Maar WEL van: 5. “Wat goed is, gaat ergens over.” En van: “Niets is fantastischer dan de waarheid.” En van: “Facts are sacred, comment is free.” Daarom maken wij bijvoorbeeld werk van het publiceren van Filminzichten (“inspirationals” en eye-openers) in tekst. 

… Dat klinkt mooi, maar is Per Film Wijzers Missie niet onrealistisch?

Tevreden moeten zijn met, tijd verprutsen en betalen voor “drie of vier keer NIKS” – dát vinden wij onrealistisch.

En verder huldigt Per Film Wijzer de volgende filosofie: “Er is maar één verschil tussen dat wat moeilijk is en dat wat ‘onmogelijk’ is: het moeilijke kan direct gedaan, het ‘onmogelijke’ vergt wat meer tijd” (Fridtjof Nansen, Noors ontdekkingsreiziger, wetenschapper, staatsman en Nobelprijswinnaar voor de Vrede). 

We kunnen en moeten leren van de groten uit de wereldgeschiedenis en van die van onze tijd. Van hen die, dankzij hun idealen, écht leefden/leven, omdat hun hoofden én harten vrij waren en op volle toeren draaiden/draaien. Leren doen we vermoedelijk het meest van hun kort verwoorde inzichten en ervaringen. En leren kunnen we daarom ook van Filminzichten… én van grootse reclamefilms…

Inderdaad, “Kan Niet” ligt op het kerkhof van de geschiedschrijving, tussen “Crazy” en “Onhaalbaar”. Besef hoe teveel medemensen nu moeten (over)leven, want dan begrijp je dat veel zaken simpelweg haalbaar gemaakt dienen te wórden – tegen al het “NEE-denken” c.q. cynisme en tegenwerking in!

– Wees daarom gerust realistisch: verlang het “onmogelijke”.
Zie bijvoorbeeld: VREDESEXPEDITIE

** Sowing the seeds of peace **

Verwacht ook tegenwerking, maar verwacht vooral: WONDEREN ! En geef ze door…

** Tekst op achtergrond in straat: “Welcome to New York. Free information here” **
[In: “Three days of the Condor” met Robert Redford, naar een boek van James Grady, scenario: Lorenzo Semple Jr., regie: Sydney Pollack, VS 1975]
Bij veelkijkers.nl bent u continu op deze “straat” van vrije gedachten!


VISIE, STANDPUNT EN MISSIE
PER FILM WIJZER
OVER ONS

Advertentie

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s